Świąteczny stół Polaków nie taki tradycyjny? Po wielkanocnym śniadaniu... |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 18 kwietnia 2025 12:56 |
Świąteczny stół Polaków nie taki tradycyjny? Po wielkanocnym śniadaniu pizza, a do sałatki wege majonezKulinarne rytuały są nieodłączną częścią wielkanocnych tradycji. Jednak czy na stołach Polaków jest miejsce tylko na tradycyjne dania? Jak pokazują dane Glovo – niekoniecznie. W Wielką Sobotę dalej chętnie korzystamy z zamówień na wynos. Dominują frytki, kebab czy pizza, ze wzrostem nawet o kilkaset procent w porównaniu do zwykłego weekendu. Z kolei w zamówieniach zakupów spożywczych pojawił się ciekawy trend. Do „wojen majonezowych” dołącza nowy konkurent w postaci opcji wege.
Czy Polacy są kulinarnymi tradycjonalistami czy może jesteśmy nieco zmęczeni typowym menu i poszukujemy innych, mniej konwencjonalnych smaków? Aby się o tym przekonać, Glovo przeanalizowało dane na temat zamówień dokonanych w świąteczną sobotę w porównaniu ze zwykłym weekendem. Pizza na wielkanocną kolację? Czemu nie?Choć święta kojarzą się z rodzinnym śniadaniem i tradycyjnym menu, coraz częściej stają się okazją do zamówienia jedzenia na wynos. Polacy wybierają wygodne, szybkie alternatywy, które pozwalają im spędzić więcej czasu z bliskimi, a mniej – w kuchni. Szybka dostawa także od świętaGlovo odnotowało również istotny wzrost zamówień w Wielką Niedzielę. W porównaniu z 2023 rokiem, liczba zamówień w Niedzielę Wielkanocną 2024 roku wzrosła o 23,5%. To wynik spójny z rocznym wzrostem Glovo na poziomie 25%, dzięki któremu platforma utrzymuje pozycję lidera rynku delivery. – W Glovo wierzymy, że przyszłość gastronomii leży w przekraczaniu granic – nie tylko geograficznych, ale też kulinarnych, dzięki temu jesteśmy dziś liderem rynku delivery. Święta nie są już wyłącznie czasem domowej kuchni – klienci coraz chętniej sięgają po wygodne rozwiązania, które pozwalają cieszyć się chwilą – mówi Tomasz Suchodolski, Regional Director w Glovo. – Dla całej kategorii to bardzo pozytywny sygnał – konsumenci zaczynają ufać, że jakość i wygoda są dostępne również w dni, które jeszcze kilka lat temu były poza zasięgiem delivery. To też impuls dla partnerów – restauracji i sklepów – by planować specjalne oferty właśnie na święta. Warto też zwrócić uwagę na potrzeby osób, które nie obchodzą świąt – m.in. obcokrajowców mieszkających głównie w dużych miastach – dodaje. Nowy gracz w „majonezowej wojnie”W kategorii, która zwłaszcza w okresie świątecznym rozgrzewa dyskusję wśród Polaków, do walki dołączył nowy konkurent. Podczas gdy internauci debatują o preferencjach dotyczących ulubionych marek, w okresie okołoświątecznym widać zwiększone zamówienie majonezów wegańskich. Choć klasyczne opcje zajmują miejsca na podium, to warto odnotować, że jednego dnia majonez wege był najczęściej zamawianym produktem z tej kategorii w Glovo. O Glovo /źródło - |
Poprawiony: piątek, 18 kwietnia 2025 13:12 |