Fish&chips z filetami z Capensisa od PESCA NORD
Capensis (łac. Merluccius capensis) to ryba, którą poławia się w wodach Afryki Południowej. Charakteryzuje się ona wyjątkowo delikatnym smakiem oraz zwartą teksturą jasnego mięsa. Doskonale sprawdzi się zatem jako element codziennych posiłków – na przykład w postaci popularnego fish&chips.

Przygotowanie dań rybnych w domu zniechęca wielu z nas – z powodu nieco większej trudności, braku doświadczenia, czy pozostającego swoistego zapachu. Jednak powyższe argumenty dość łatwo obalić mając odpowiedni produkt, czyli filety z Kapensisa, (z języka angielskiego: Capensisa) od PESCA NORD.
Smacznego – i na zdrowie!
Ryby nie tylko korzystnie wpływają na organizm, ale również stanowią cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, zawierającego kluczowe aminokwasy. Ich systematyczne jedzenie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia oraz pomaga w zachowaniu odpowiedniej masy ciała. Filety Capensis od PESCA NORD to doskonały pomysł nie tylko na szybki i zdrowy obiad, ale także lekkostrawną przekąskę. Idealnie sprawdzą się w panierce, jako element popularnego „fish&chips”, ale możemy także przygotować je w piekarniku lub na parze.
Fish&chips
Składniki: • opakowanie filetów z Capensisa 400g od PESCA NORD • kilka sporych ziemniaków • sól morska • dobrej jakości olej • jajko • mąka zmieszana z bułką tartą • cytryna • sos czosnkowy: kubek jogurtu naturalnego, garść posiekanego koperku, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, nieco czarnego pieprzu. Przygotowanie: 1. Zaczynamy od rozmrożenia filetów, opłukania, osuszenia i osolenia. 2. Przygotowujemy dwa talerze: jeden z rozbełtanym jajem, drugi z mieszaniną mąki i bułki tartej w proporcji 1:1. 3. Sporządzamy sos - przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy łączymy z jogurtem naturalnym i odstawiamy. 4. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w podłużne kawałki zbliżone do kształtu frytek. By ziemniaki już obrane nie ciemniały, w oczekiwaniu dalsze czynności, zanurzamy je w zimnej wodzie. 5. Bierzemy dwie patelnie, warto, by jedna była głębsza. Do tej głębszej wlewamy sporo oleju, tak by przykrył wrzucone doń frytki. Rozgrzewamy również olej na drugiej. 6. Smażymy równolegle frytki i rybę uważając, by żadne nie zostało przypalone. Gotowe frytki wyjmujemy z gorącego oleju łyżką cedzakową i układamy na rozłożonych uprzednio ręcznikach papierowych w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Solimy. 7. Serwujemy rybę z ćwiartką (ósemką) cytryny, frytkami i sosem czosnkowym. Warto też podać surówkę, doskonała będzie z białej kapusty. Choć wiele osób spożywa rybę jedynie raz w tygodniu, to warto wprowadzić ją do stałej diety, ponieważ dostarcza ona niezbędnych wartości odżywczych. Delikatny filet z Capensisa od PESCA NORD nie tylko zachwyci smakiem, ale także dostarczy wartości odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
/źródło - / |