Jedzenie ma znaczenie – 10 produktów, które pokochają Twoje oczy |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 30 października 2022 12:04 |
Jedzenie ma znaczenie – 10 produktów, które pokochają Twoje oczyZgubienie nadprogramowych kilogramów, regulowanie ciśnienia tętniczego, wzmacnianie zdrowia naszych oczu – wszystkie wymienione cele zdrowotne mają jeden mianownik – zbilansowaną dietę. Podczas gdy stosunkowo dużo wiemy o wpływie odżywiania na sylwetkę czy minimalizowanie ryzyka chorób cywilizacyjnych, większe trudności może przynieść określenie zależności między tym co jemy a jakością widzenia. Które produkty warto dołączyć do naszej diety z korzyścią dla naszych oczu? Odpowiada dr n. med. Anna Groblewska, specjalista chorób oczu, ekspertka kampanii #GodzinaDlaOka. Co powinna zawierać dieta dla zdrowych oczu?Według raportu #GodzinaDlaOka blisko 50 procent respondentów przynajmniej raz w tygodniu obserwuje u siebie problemy z oczami. Wśród najczęstszych możemy wymienić m.in.: ich ból, zaczerwienienie, uczucie piasku pod powiekami, a nawet łzawienie czyli dolegliwości związane z tzw. zespołem suchego oka. Poza stosowaniem zewnętrznego wsparcia (np. kropli nawilżających) warto postawić również na ochronę wewnętrzną. Zapewnić nam ją może... odpowiednia dieta. Właściwe składniki odżywcze w naszym codziennym jadłospisie mogą również korzystnie wpływać na inne aspekty związane z widzeniem.
TOP 10 produktów dla zdrowych oczu1 Warzywa – każdego dnia powinny znaleźć się w zbilansowanej, zdrowej diecie. Zaleca się, aby w ciągu dnia spożywać ok. 400 gramów warzyw. Z punktu widzenia naszych oczu do diety warto włączyć przede wszystkim: kapustę włoską, natkę pietruszki, paprykę, dynię, szpinak (źródło luteiny), brukselkę, pomidory, kukurydzę, brokuły (źródło zeaksantyny), a także groch i fasolę, które zawierają cynk. 2 Owoce – choć proporcjonalnie powinniśmy spożywać więcej warzyw niż owoców, jednak obecność w naszej diecie wielu z nich jest niezbędna dla utrzymaniu zdrowia oczu. Szczegól-nie korzystne są: maliny, porzeczki, jeżyny, borówki i jagody, które stanowią bogate źródło luteiny oraz truskawki, wiśnie i winogrona. Warto również sięgać pod owoce zawierające dużą dawkę witaminy C, m.in. owoce cytrusowe oraz kiwi. 3 Orzechy – to kolejna grupa produktów, których spożywanie jest korzystne dla naszego wzroku. Szczególnie warto sięgać po orzechy włoskie, które są źródłem witamin z grup A, C, E oraz zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto do diety powinniśmy dołączyć orzechy laskowe, które pozwolą dostarczyć miedź oraz arachidowe – źródło manganu. 4 Ryby – zarówno morskie, jak i słodkowodne stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3. Dlatego w naszej codziennej diecie warto uwzględnić spożywanie np. pstrągów, makreli, ło-sosi, sardynek, karpi czy śledzi. Ryby to również źródło beta-karotenu, selenu i cynku. 5 Oleje roślinne – produkty te zawierają w składzie nienasycone tłuszcze omega-3 oraz omega-6. Znajdziemy je m.in. w olejach: sezamowym, kukurydzianym, kokosowym, lnianym, słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, z pestek winogron oraz oliwie z oliwek. 6 Kasze – nasze oczy zdecydowanie lubią kasze, zarówno jaglaną, jęczmienną, jak i gryczaną. Są one źródłem wartościowego cynku oraz manganu (pośrednio wpływają na redukcję wolnych rodników), dlatego warto włączyć je do codziennej diety. 7 Nabiał – produkty mleczne powinny na stałe zagościć w naszej diecie, również w kontekście ochrony narządu wzroku. Wraz z ich spożywaniem dostarczamy bowiem do organizmu wita-miny A oraz E. Z kolei w tłustym mleku znajduje się beta-karoten. 8 Jaja – dostarczają do organizmu wielu cennych składników i mikroelementów. Dla jakości widzenia szczególnie cenne są: luteina, zeaksantyna oraz przeciwutleniacze, eliminujące wolne rodniki. 9 Wątróbka – to jeden z tych produktów, który ma tylu samo miłośników, jak i przeciwników. Nie ulega jednak wątpliwości, że jej spożywanie jest korzystne dla naszego organizmu, w tym narządu wzroku. Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu, który w organizmie przetwarzany jest w witaminę A, odpowiadającą za redukowanie wolnych rodników oraz minimalizującą ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka czy tzw. kurzej ślepoty. 10 Syrop klonowy – to jedna z nieoczywistych propozycji spożywczych z perspektywy narządu wzroku. Warto jednak włączyć ją do diety, ponieważ syrop klonowy jest źródłem witaminy
/źródło - / |